Кращі сорти білих вин
Деякі з найвідоміших світових вин
Для початку слід розглянути, на які ж групи поділяють напій. Їх не багато. У числі груп вин наступні:- Столові вина. Вміст алкоголю в них невисока. Зазвичай досягає 14% оборотів, але може бути і меншим. Крім того, слід зазначити низький вміст цукру.
- Десертні міцні вина. Градус алкоголю в них вище. Більш того, цукру в таких винах може міститися до 13%.
- До 15 оборотів в десертних напівсолодких винах. Цукор ледь доходить до позначки 10%, але часто менше. Така група вин може по праву називатися універсальної, так як підходить багатьом за своїми смаковими якостями.
- У десертних солодких сортах багато цукру. Часом він досягає позначки в 32%, а стартує зі значення, вдвічі меншого максимального показника. Оборотів, як правило, 13-16.
Технічні сорти винограду для середньої смуги Росії
Виноград, який використовується для приготування вина, має свої, унікальні якості, які виділяють його серед багатьох інших видів.
- Кількість цукрів у складі ягід близько 20% або більше.
- Лоза має стійкість до низьких температур, більшості хвороб і атакам шкідників.
Виноград, який використовується для приготування вина, має свої, унікальні якостіТехнічні сорти мають більш щільною і товстою шкіркою, ніж столові. Саме шкірка винограду дає вину цінні таніни.
- Концентрація соку в ягодах висока і становить 80-90% від загальної маси.
- Маса ягід на грона набагато більша за масу гребеня (скелета грона). Якщо гребінь по масі перевищує вагу ягід, смак підсумкового вина може бути поганим.
- Ягоди невеликого розміру, значно менше ягід столових сортів винограду.
- «Ювілейний» – виноград для виготовлення вина з ніжним смаком. Кущі швидко розвиваються, квіти двостатеві. Грона конічні по 150-200 г. Ягоди темно-сині або фіолетові, в середньому по 2 м Морозостійкість близько -23 градусів. Урожайність висока.
- «Ананасовий» – використовується для виготовлення вина з суничним смаком. Дозріває за 115-120 діб. Грона близько 200 г, загострені до кінчика або округлі, пухкі. Бубки по 2-3 г, округлі, бурштинового кольору. Цукристість досягає 34%! Стійкість до морозів до -27 градусів.
- «Фортуна» – сорт винограду з мускатним смаком і запахом. Дозрівання займає 130-135 діб. Цукристість близько 17%. Кисті в формі конуса, ростуть по 500 г. Бубки чорні, овальні по 3,5 г в середньому. Урожайність з гектара не менше 200 ц.
Чорний винний виноград
Ознайомтеся також з цими статтями
Опис і характеристики сорту вишня Молодіжна
Вирощування розсади перцю
Біле вино робиться з білих сортів винограду. Методика його виготовлення значно відрізняється від методу приготування червоного вина. Тільки кращі технічні сорти використовуються для цих цілей.
- «Мускат» – один з найдавніших видів. Грона ростуть до 400 м Ягідки по 3-4 р Його головна якість – аромат з нотками гвоздики, троянд, що надає вину особливу пряність. Вирощується виключно в південних регіонах, з теплим кліматом.
- «Совіньон Блан» – відомий сорт винограду, універсального типу. Дозріває за 130-135 діб. Цукристість ягід близько 23%. З цього винограду робиться вино з фруктовим або трав'яним ароматом. Залежно від часу збору ягоди, можуть відрізнятися смаком і ароматом – це головна особливість Совіньон Блан.
- «Кристал» – високоврожайний сорт, дозріває за 110-115 діб. Кисті по 170-220 г. Ягоди по 1,5-2,1 м Використовується у виробництві хересу. Ягоди витримують похолодання до -29 градусів. Цукристість – 17-18%. Цей виноград часто вирощується в Грузії, Молдавії, на півдні Росії. Стійкий до сірої гнилі, але може дивуватися мілдью і оїдіумом. Потребує правильного догляду, в іншому випадку знизиться врожайність.
- «Шенен Блан» – найстаріший сорт винограду, який почали обробляти ще в IX столітті. Дозріває приблизно за 155 діб. На сьогоднішній момент вирощується в Америці, ПАР, але виробляють вино з цього винограду переважно у Франції. Напій, приготовлений з Шенен Блан, має кислинку і володіє квітково-медовим післясмаком. Врожайність до 70 ц / га.
Також для виготовлення білого вина нерідко використовують такі сорти як «Мускат Одеський», «Семильон», «Рислінг», «Мальвазія».Кращі технічні сорти червоного і рожевого винограду застосовуються в створенні різних видів вина.
- «Лідія» – універсальний сорт, дозріває за 140-150 діб. Кущі розвиваються швидко, квіти двостатеві. Грона по 150-200 г, пухкі. Ягідки в межах 2 г, яскраво-червоного кольору з бузковим нальотом. Цукристість – 18-20%. Шкірка щільна, м'якоть слизова, запах суничний. Урожайність 100-120 ц / га. Витримує холоду до -29 градусів.
- «Гурзуфський рожевий» – універсальний, ранній сорт. Кущі розвиваються швидко, квіти двостатеві. Грона ростуть по 250 г, пухкі. Після повного дозрівання ягоди набувають темно-червоне забарвлення. М'якоть з цукристістю 25-29%, соковита, шкірка щільна, що спрощує перевезення. Смак гармонійний, аромат мускатний. У ягідки по 3-4 насіння. Урожайність близько 150 ц / га. Виносить морози до -25 градусів.
- «Мускат Рожевий» – вирощується виключно для отримання вина. Дозріває за 140 діб в середньому. Кущі середньої сили росту, з двостатеві квітами. Грона по 100-205 г, щільні. Ягоди темно-червоні з 2-4 насінням. Цукристість – 17-24%. Урожайність з гектара до 85 центнерів. Морозостійкість всього -18 градусів.
- «Діана» дозріває ближче до кінця вересня. Кущі ростуть повільно, квіти двостатеві. Грона щільні, середні за розміром. Смак ізабельних. Морозостійкість до -30 градусів. Урожайність помірна. Хороший імунітет до будь-яких грибкових захворювань.
Кращі сорти жовтого перцю
Як доглядати за індикамиЧорні сорти і фіолетові нерідко застосовують в створенні кращих видів червоного вина.
- «Каберне Совіньон» застосовується для створення одного і кращих видів червоних вин з кавовими, тютюновими або шоколадними нотками і присмаком чорносливу. Дозріває за 140-160 діб. Грона близько 100 г, але бувають і більше. Ягідки невеликі, з 1-3 кісточками. Зимостійкість висока.
Чорний винний виноградСтоловий виноград має великі ягоди, але в них багато води. Ягоди винних сортів дрібніше, але і більш концентровані, тому надають насичений колір провину.
- «Шираз» годиться для виготовлення вина, без будь-яких доповнень іншими сортами. В ароматі присутні нотки чорного перцю, шоколаду та тютюну. Кущі середні по висоті, квіти двостатеві. Грона невеликі, пухкі. Бубки маленькі, чорного кольору. Урожайність невисока.
Не можна в список кращих технічних видів чорного винограду не включити такі сорти як «Каберне Фран», «Санджовезе», «Бордо» і звичайно, «Ізабелла».
італійські переваги
Сорти італійських вин теж різноманітні. Сонячна Італія здавна славиться своїм мистецтвом в цій справі. Сорти вин гарні кожен по-своєму. Це доведено часом. Навіть ті люди, які, здавалося б, перепробували грандіозне кількість різних вин, часом не можуть зробити вибір на користь того чи іншого виду напою.Але багато цінителів воліють італійські сорти вин. Серед білих «представників» такого напою в Італії лідирує рислінг, і не дарма! Адже він має дійсно незабутнім смаком і чудовим ароматом! А каберне-совіньон твердо утримує позицію лідера серед червоних вин. Але знову ж таки: на смак і колір, як говориться, товариша немає.Трохи про кріплених винах
Сорт столового вина, який завоював довіру любителів цього напою, називається кардинал. Цей сорт – виходець з сонячної Каліфорнії (один зі штатів США). Виноград для виготовлення цього «калифорнійця» починають збирати в кінці серпня. Смак у нього відмінний, як і післясмак. Його із задоволенням вживають і жінки, і чоловіки.А ось Gewurztraminer Turckheim 2006, Domaine Zind-Humbrecht – сорт білого сухого вина відомих торгових марок – воістину чудовий вибір до будь-якого столу на свята і особливі заходи. Хоча вони і не відноситься до розряду столових. А ось відповісти на питання: «Які є сорти вина?» – ви зможете, лише пізнавши основи оцінки якостей цього напою.Кріплені вина незвичайні і привабливі по-своєму. Є серед них певні поділу на класи. існують:- Міцні.
- Ароматизовані.
- Десертні види кріплених вин.
Чудовий і привабливий кожен з цих напоїв. Сорт кріпленого вина, що прийшов до нас з далекого 19-го століття, іменується портвейн. Історія його створення тісно пов'язана з річкою Дору. Починаючи з 19-го століття, вино стало дуже популярно. Аналог його намагалися створити повсюдно. Рецепт дійшов і до нашого часу.Спочатку, наслідуючи практику, яка застосовується в 18-19-му століттях, в портвейн додавали віскі, перш ніж відправляти його в Португалію на продаж. Таким чином, вино кріпилося і не псувалося в дорозі.До слова, багато країн зараз використовують власні технології виробництва портвейну. У їх числі і США, і Австралія, і Англія, і багато інших держав. Кожен додає щось своє до вихідного рецептом приготування, покращуючи деякі якості.
Поговоримо про елітні вина
Існує маса різних вин. Як уже згадувалося, вся справа в технології виготовлення таких, сировини, погодних умов, в якому ріс виноград і багато чого іншого. Елітні сорти вин відрізняються від більш бюджетних «побратимів» не тільки високою ціною (яку готові платити відомі любителі напою), але ще й особливостями букета. Вашій увазі представлені одні з найбільш вишуканих представників «еліти»:- «Дом Періньон». Як відомо, це вино краще зірки, відомі особистості та найбагатші люди нашої планети. Воно не є лідером «хіт-параду» найдорожчих напоїв у світі, але все ж займає значну нішу.
- Австралійський виробник «Пенфолдс Гранге», мабуть, кращий в Австралії. Пляшка такого вина трошки зменшить Тугість вашого гаманця. Але воно того варте!
- «К'янті» 2000 року, народжене на світло компанією «Бадіа а Пассігнао» (абатство, який винайшов сорт). Післясмак у вина – ванільно-шоколадне, а смак – фруктовий.
ігристі
Сорти ігристого вина різноманітні. Відрізняються вони кольором, смаком і іншими особливостями. Як, втім, і сорти вин неігрістих. Мабуть, слід почати з короткого передмови про саму історію зародження такого типу. Асті спуманте – італійське ігристе вино. Секрет приготування такого італійці отримали ще в далекому 19-му столітті з старовинного містечка – Шампані (по крайней мере, саме так прийнято вважати).Втім, схожість між шампанським і спуманте було незначним. Єдине властивість, яке об'єднувало обидва напої, так це відмінний настрій, безсумнівно, що виникає після їх прийому. Головне правило створення Асті спуманте – це своєчасний збір урожаю, при якому не порушуються терміни. Плоди не повинні бути переспілі, але і не повинні збиратися в повному обсязі зрілими.У Франції кращими вважаються ті ігристі вина, які народжуються в:Їх виготовляють за особливою технологією. На відміну від інших способів приготування такого специфічного напою, французи використовують металеві закриті чани для утримання бродить вина замість звичних скляних пляшок. Метод такого приготування отримав назву «шармат». Іспанці ж почали готувати ігристі вина з 1872 року. І зародився цей звичай в Каталонії. Такі вина в Іспанії прийнято називати «кава». Технологія приготування такого напою у них традиційна. А витримувати на осаді таке вино потрібно 6-9 років за технологією. Присмак у нього – фруктовий. Це обумовлено особливостями місцевого винограду, використовуваного для його приготування. Серед найвідоміших іспанських вин групи «кава» можна зустріти такі:
- Переллада.
- Макабео.
- Класичний сорт шардоне.
- Витримані вина.
- Марочні вина.
- Колекційні вина.
- Вино столове сухе. У його складі немає цукру і спиртової рівень мінімальний (10-12%). Такий вихід виходить внаслідок того, що винний матеріал не спиртують взагалі після процесу бродіння. При виготовленні білих напоїв попередньо бродить виноградний сік. Процес виготовлення червоного сорту здійснюється трохи інакше. Сік від ягідної м'якоті не відокремлюють, бродіння проходить разом, після чого рідина віджимається за допомогою спеціального преса.
- Напівсухі і напівсолодкі столові вина. Стає напій таким, тому що процес бродіння різко переривають сильним охолодженням бродить маси. У вихідному матеріалі формується близько 11-13% спирту і залишається 3-8% залишків цукру.
- Спеціальні кріплені вина. У сусло, що бродить додається певна кількість спирту. При цьому процес зупиняється і тим самим залишає в напої необхідну кількість цукру. Їх ще ділять на міцні, десертні ароматизовані напої.
- Портвейн, херес, мадера, марсала – міцні сорти вин.
- Близько 17-20% натурального спирту і цукру (7-14%), як правило, міститься в портвейні. Решта градус внесений при спиртуванні напою.
Виходячи з термінів витримки і якості винограду кінцевий продукт можна розділити на дві категорії. Перша – вино звичайне (ординарне). У свою чергу, розбивається на молоде і високоякісне. Ординарні, або типові, вина виготовляються з різних сортів винограду, який може вирощуватися географічно в будь-якій точці світу. Процес проходить по загальній технології і правилам. Отриманий напій не зберігається тривалий час. Вже за півроку вино йде на реалізацію.Молодим вважається натуральний столовий напій, який реалізується до 1 січня наступного року врожаю. Більш висока якість у елітних вин. Вони виготовляються в найоптимальніші та врожайні роки виноградників. Обов'язково повинен бути використаний певний сорт винограду і географічна місцевість з оптимальними умовами для його зростання і родючості.Під час збору врожаю проводиться жорсткий і ретельний контроль сировини по сортовому складу. Переробка проводиться безпосередньо в місці збору. Витримується все у величезних дубових або металевих чанах. Також можна витримувати в скляній тарі (пляшках), в цьому випадку істотно поліпшуються органолептичні і смакові якості такого напою.
Класифікація вина в залежності від кількості в напої вуглекислоти
За наявності у вині вуглекислоти можна розділити його на два види:- Тихе вино.
- Шипучі або ігристе.
Повна відсутність вуглекислого газу в вині або ж його незначні залишки характерні для тихих сортів. Ігристі або шипучі напої мають в своєму складі зайва кількість вуглекислоти. Вони, в свою чергу, бувають штучно насиченими, отримують СО2 під час бродіння. Розрізняють також натуральні ігристі вина і звичайні ігристі, виготовлені за класичним принципом бродіння в пляшках.
шампанські вина
Якщо ви хочете стати справжнім гурманом і цінителем шампанського, то знання тільки того, що воно ігристе, взагалі нічого не означає. Його класифікують в залежності сорти винограду, умов і місцевості, в якій він був вирощений, наявності цукру і року виробництва. Сорти шампанських вин можна розділити на вантажні та невінтажние напої.Два або три рази на 10 років бувають ідеальні умови для високої врожайності виноградних плодів – міллезимів. Напій виробництва одного такого року називається вінтажним або міллезімние шампанським. Для виробництва невінтажного шампанського потрібно взяти суміш сортів шардоне, піно менье і Аїно нуар.Для нього використовується середнє за якістю вино двох або трьох останніх років в кількості 15-40%.Є чотири сорти шампанського:
- Найбільш старовинними і витриманим ігристим напоєм з дорогого виноградного сорту вважається cuvees de prestige (special або delux).
- Біле з білих. Виготовляється з винограду «шардоне» (тільки білі сорти) – blanc de blancs.
- Біле з чорних. Виноград «піно нуар» і «піно менье» – blank de noirs (червоні сорти).
- В результаті змішування і комбінування сортів вина білого і червоного виходить rose, тобто рожеве.
солодкі вина
Любителям солодких смачних вин необхідно знати найкращі сорти. До них відносяться semillon (Семильон), Мюськадель (muscadelle), gewurztraminer (гевюрцстрамінер), tocai (токай), riesling (рислінг), muscat (мускат Ельзасу), chardonnay (шардоне). Цей список далеко не повний, але в цій добірці найвишуканіші і популярні сорти солодкого вина, які полюбилися справжнім гурманам.Для того щоб стати справжнім поціновувачем і людиною, який добре розбирається у винах, необхідно знати всі класифікації, їх значення і основні факти, пов'язані з умовами і місцевістю вирощування виноградних плодів. Вміти підбирати необхідний сорт в залежності від свята або події також дуже важливо.
Підведемо підсумки
Насолоджуйтесь смачними напоями будь-яких категорій і сортів. Спробувавши кожне з них, можна зробити певні висновки і зупинити свій вибір на одному або декількох видах. Тим більше що асортимент розрахований на будь-який смак і гаманець клієнта-гурмана. Хоча часто зустрічаються відмінні вина за розумною ціною.Written by admin
Недавні записи
- Як розсадити грошове дерево: практичний підхід
- До якого віку знімаються молочні зуби: вік, порядок випадання, особливості процесу
- Як ефективно позбутися від вужів: докладні поради та рекомендації
- Гриби пальці мерця: особливості збору та приготування
- Полуниця Мальвіна: характеристика сорту, особливості вирощування та догляду
- Як знищити тлю з вазонів: 10 ефективних способів
- Функція Y=x³-1: властивості та графік
- Чому в жінок не цвіте щастя: основні причини та шляхи розв’язання
- Боровик жовтий: опис, користь, рецепти – сайт Грибниця
- Полба: що це таке і як її використовувати
- Рецепти та корисні властивості чаю зі смородини – сайт виробника чаю
- Площа ромба: формула, приклади та властивості | Все про геометрію