Виноград Сторіччя опис сорту характеристики посадка і вирощування саджанця правила догляду
особливості догляду
Виноград «Сторіччя» нескладний у вирощуванні і догляді. Однак при культивуванні цього сорту слід звернути увагу на деякі нюанси.- 1.Грунт на ділянках, підготовлених під вирощування винограду, слід підтримувати в максимально пухкому і чистому від бур'янів стані.
- 2. Для того щоб виноград добре ріс і плодоносив, рекомендується вносити таке органічне добриво, як пташиний послід, в якому містяться найбільш важливі для винограду поживні елементи в легко засвоюваній формі. Для росту і розвитку рослині необхідні азотні, калійні і фосфорні добрива, а також мікроелементи. Дуже хорошим ефектом володіє засіб «крісталлон».
- 3.В даний час виноградарями використовується крапельний, надземний і підземний полив рослин, а вибір способу залежить від кліматичних умов і складу грунту. Особливо важливі осінній і весняний вологозарядковий поливи, а також рясне зрошення виноградника на фазі активного цвітіння.
В умовах півдня виноград досягає в довжину 30-40 метрів, але в середній смузі ліана виростає тільки до трьох. Гілка винограду прикріплюється до опори за допомогою вусів. На старих стовбурах кора глибоко-борозниста, з відділяється коричневою корою, молоді пагони – червонуваті або жовтуваті. Листя у рослини черешкові, чергові, цілісні, що складаються з трьох або п'яти лопатей.Двостатеві, дрібні квітки зеленуватого відтінку зібрані в щільну або пухку волоть. Цвітіння винограду починається в травні або червні, а плодоношення – в серпні або вересні, хоча деякі сорти дозрівають тільки в жовтні. Соковиті плоди з насінням в кількості від одного до чотирьох або взагалі без насіння зібрані в грона різних форм.Антракноз – грибкова хвороба, що вражає листя, суцвіття, пагони і плоди. Виявляється антракноз бурими плямами з більш світлою облямівкою, які поступово зливаються один з одним. Тканина в цих місцях відмирає і випадає. На пагонах з'являються темно-бурі плями, потім овальні сіро-рожеві плями, що поширюються на цілі міжвузля – в цих місцях тканина розтріскується, і виникають виразки. Суцвіття темніють і всихають, на ягодах утворюються плями.
Заходи боротьби. Боротьбу з антракнозом ведуть із застосуванням контактних і системних фунгіцидів – бордоською сумішшю, Ридомиль, Таносом, Хорусом, антракол або акробати. Якщо у вашій місцевості антракноз часте явище, краще вирощувати сорти винограду, стійкі до цієї хвороби;Оїдіум – виноградна борошниста роса, що викликається грибком. Симптоми хвороби виглядають, як сірувато-білий борошнистий наліт на рослині. З розвитком хвороби листя винограду стають кучерявими, суцвіття відмирають, ягоди сохнуть або лопаються. Сприяє розвитку захворювання тепла сира погода. Ураження хворобою частіше схильні до сільнообліственние кущі з поганою вентиляцією.Заходи боротьби. Не дозволяйте кущах заростати листям, підв'язуйте гілки, виламувати зайві пагони, видаляйте бур'яни, проводите обробку кущів одним з препаратів: Танос, Хорус, Строби, Топаз, Тіовіт;
Мілдью, або несправжня борошниста роса винограду – найбільш поширене і шкідливе грибкове захворювання рослини. Від того, що роса помилкова, вона не менш небезпечна, ніж справжня борошниста роса. Вражає захворювання все зелені частини рослини.Перша ознака хвороби – поява на верхній стороні листя маслянистих плям.У сиру погоду на нижньому боці уражених листя утворюється світлий борошнистий наліт, на місці якого виникають некрози: уражена тканина спочатку жовтіє, потім набуває червоно-бурий відтінок, на ній з'являються відмирають ділянки. Хворі листя опадає, оголюючи пагони, суцвіття з перебігом хвороби покриваються білим нальотом, бутони і квітки засихають і обсипаються.Заходи боротьби. Збираючись вирощувати виноград, вибирайте сорти, стійкі до грибкових хвороб. Мульчируйте грунт під кущами, своєчасно вносите калійно-фосфорні підгодівлі, видаляйте пасинки, проведіть обробки винограду фунгіцидами: першу на стадії відростання молодих пагонів на 15-20 см, другу перед початком цвітіння, третю, коли ягоди стануть розміром з горох.Сіра гниль вражає всі зелені частини рослини, а також однорічну деревину, в тому числі і місця щеплень. Вона покриває нальотом молоді пагони та розкриті очі, а уражені грона, вкриті густим сірим нальотом, нагадують кашоподібні грудки. Розвивається хвороба в умовах вогкості. Коли настає суха погода, ознаки захворювання поступово зникають, але це не означає, що зникають збудники сірої гнилі.Заходи боротьби. Обробіть виноград тими ж фунгіцидами, що і в разі зараження оїдіумом або мілдью;
Чорна плямистість, або відмирання пагонів, або фомопсис, або ескоріоз – шкідливе захворювання, що вражає і зелені, і здерев'янілих частини винограду, викликаючи знебарвлення кори. На цих вицвілих ділянках при температурі повітря вище 10 ºC виникають пікніди грибка, і якщо вони глибоко в'їдаються в деревину, то утворюють прогнилі ділянки, спочатку послаблюючи зростання, а потім викликаючи загибель рукавів.
Заходи боротьби. Оскільки міцелій глибоко проникає в деревину, обробка куща фунгіцидами результату не дасть, тому боротися потрібно з плодовими тілами і спорами грибка. Для цього восени, після опадання листя і обрізки, виноград обробляють медьсодержащими препаратами (хлорокисью міді, бордоською сумішшю, Купроксат, Хорусом).Всихають рукава підлягають вирізання. Навесні виноград обробляють фунгіцидами на стадії появи двох-трьох листків. Надалі обробка проти мілдью або оїдіуму збігаються з обприскуванням проти чорної плямистості. Однак слід знати, що чорна плямистість захворювання хронічне, і за один рік його не вивести, тому налаштуйтеся на довгу і серйозну боротьбу.Крім описаних нами хвороб, виноград може постраждати від альтернаріозу, бактеріального раку, апоплексії, вертіціллезу, армілляріоза, білої, чорної, кислої і кореневої гнилі, диплодіозу, різного роду некрозів, фузаріозу, пеніціллеза, бактеріозу, церкоспоріоза, хлорозу та інших хвороб, і не від кожної з них існує лікування. Однак здоровим і доглянутим рослинам хворіти доводиться набагато рідше.У винограду Кишмиш Сторіччя відсутні насіння, що дозволяє не тільки виготовляти з нього родзинки, але і застосовувати при приготуванні різних страв. За рахунок свого ефектного зовнішнього вигляду цей сорт може стати справжньою окрасою кожного саду. Досить поглянути на фото Centennial Seedless, щоб зрозуміти, що це так.Листя насиченого смарагдово-зеленого відтінку, мають довгі черешки. Лоза масивна, пофарбована в темно-коричневий колір, на кожній лозі є і жіночі, і чоловічі квітки, що забезпечує хороше запилення. Пагони, розташовані близько до основи, дають зовсім небагато плодів і уразливі для хвороб, тому фахівці рекомендують для цього сорту застосовувати довгу обрізку.Найбільші і красиві ягоди виходять, якщо залишити на кожен втечу з одного грона.
Кількість очок після обрізки має становити не більше 40-45 в розрахунку на одну рослину.Грона великі, вага кожної становить від 700 гдо 1,2 кг.Плоди розташовані з помірною щільністю і мають середній розмір. Щоб отримати більші ягоди, необхідно не тільки проріджувати їх, але і видаляти частину гілочок, коли закінчилося цвітіння і кільцювання кисті. Крім того, виноградарі не рекомендують використовувати гиббереллин, навіть якщо рослини вразила хвороба.
опис плодів
Кишмиш Сторіччя дає ягоди овальної або витягнутої форми, колір їх варіюється від жовтого з відтінком зеленого до ніжно-жовтого. Навіть якщо ягоди дозріли, але їх не встигли зняти з куща вчасно, вони продовжують перебувати на лозі, при цьому їх шкірка не тріскається, і плоди не осипаються. Тому іноді урожай залишають на кущах до самих заморозків, тоді ягоди стають найбільш солодкими і фарбуються в приємний бурштиновий відтінок. У ягід даного сорту не буває горошенія. Крім описів, є безліч фото, які дозволяють оцінити зовнішні дані плодів даного сорту.Можна не турбуватися про появу сонячних опіків, оскільки на ягодах цього винограду їх не буває. Однак якщо на кисті довгий час впливають прямі сонячні промені, то на ягодах можуть з'являтися маленькі коричневі точки.Є плоди дуже приємно, вони мають тоненьку гладку шкірку, яка практично не відчувається на мові. М'якоть винограду однорідна і дуже соковита, вона злегка похрускує в роті. Ягоди помірно солодкі і не нудотні, мають аромат з мускатним шлейфом, що чимось нагадує Кишмиш Променистий. Смак досить оригінальний, приємний, має легку кислинку.Що цікаво, згідно з відгуками дегустаторів, в смаку ягід, які вирощуються на півдні, присутні не мускатна складова, а нотки чайної троянди. Цукристість ягід винограду століття становить 15 – 16%, показник кислотності – 4 – 6 г / л.Сторіччя був виведений в США, штат Каліфорнія групою американських селекціонерів в 1980 році. Це результат схрещування сортів Gold і Q25-6. Досліди по виведенню сорту тривали протягом 14 років. До Росії даний вид потрапив лише в 2010 році і відразу став надзвичайно популярний.
Характеристика та опис винограду століття
Маса кожної ягоди від 5 до 10 грам. Плоди мають мускатний смак і легкою ноткою чайної троянди. Присмак може змінюватися в залежності від грунту, на якому виростає даний сорт. Шкірочка тонка, смаку не має, тому плоди можна їсти зі шкіркою.М'якоть плодів щільна, соковита смак солодкий. Сорт морозостійкий. Вільно переносить зниження температури до -25 градусів. Період плодоношення з середини вересня до настання холодів. Визріли кисті радять до настання морозів залишати на кущі, з настанням морозів ягода набирає максимальну кількість цукру.
переваги сорту
- відмінні смакові якості;
- відсутність насіння;
- хороша стійкість до захворювань;
- ранні терміни дозрівання;
- не схильний до гниття і осипання;
- відмінний товарний вигляд;
- морозостійкий;
- стабільність високих урожаїв;
- ягоди не схильні до розтріскування.
- НЕ тривалість зберігання;
- потреба кистей до проріджування.
- не схильний до осипання і гниття ягід;
- горошенія не схильний до;
- стійкий до багатьох захворювань, в тому числі до мілдью і оїдіуму на 4 бали;
- хороший як компонент фруктово-ягідних салатів;
- термін дозрівання 120-125 днів;
- ягоди не розтріскуються при порушенні показників вологості;
- в нормировке суцвіть не потребує;
- кисті можуть залишатися на кущах до заморозків;
- морозостійкість до -23 ˚ С.
- ягоди не мають тенденції до загнивання, а також обпадання з грона;
- даний сорт стійкий до хвороб, до яких схильні інші сорти;
- якщо не дотримується водний баланс, ягоди не тріскаються і зберігають форму;
- купірувати зайві суцвіття немає необхідності;
- досить швидкий період дозрівання – близько 125 днів;
- витримує низькі температури до -23 градусів;
- грона тримаються на кущі до самих заморозків.
Географія зростання рослини
Будь-яка рослина найбільш пристосоване до певних географічних особливостей, при цьому в інших умовах навколишнього середовища воно може не приживатися. Виноград «століття» виростає в центральних і південних областях Росії і штатах Америки, прекрасно себе почуває в жарких країнах: Австралії, Африці, Чилі, Аргентині і так далі.Вище було зазначено, що сорт винограду кишмиш «століття» досить невибагливий при вирощуванні на садових ділянках. Однак є набір дій, від якого відмовлятися не можна. Обов'язково прополювати ділянку посадки від бур'янів, землю необхідно рихлити. Періодично використовуйте натуральні добрива.Нирки біля основи рослини практично не плодоносять, як помітили садівники. Тому їх зрізають. Це дозволяє досягти набагато більшого врожаю З чубка галузок. Загальна кількість пагонів на лозі повинно бути в межах 22-24 штук. Максимальне навантаження рослини становить 30-35 пагонів.Молоді рослини на зиму необхідно укутують. Дорослим здоровим кущах ця дія не потрібно.Правила посадки і догляду
Грунт необхідно підготувати заздалегідь – ретельно удобрити і рясно полити, щоб вода проникла на достатню глибину. Фахівці рекомендують робити ряди виноградних лоз у напрямку на північ, але при цьому подбати про досить хорошому освітленні. Можна висаджувати виноград як в осінній, так і у весняний період. Щоб рослини швидко вкоренилися і давали згодом хороший урожай, потрібно дотримуватися певних правил:- якщо грунт важкий, то для вирощування винограду потрібно викопувати лунки глибиною 70 см зі сторонами 80 і 60
- на легких ґрунтах буде досить ямок глибиною 60 см і розміром 40 на 40 см
- якщо грунт глинистий, в лунки для саджанців потрібно додавати пісок
- під грядками не повинні проходити грунтові води інакше коріння винограду можуть почати гнити
- ділянку, де росте виноград, не повинен перебувати в низині, щоб навесні, коли тане сніг, його не заливати вода
- в лунках обов'язково необхідно організувати дренаж, закласти на одне мінеральні добрива і перегній
- якщо ви будете висаджувати виноград навесні, то коріння потрібно знезаразити
- при осінній посадці треба встигнути висадити виноград в кінці жовтня або в першій половині листопада
- в якості добрива можуть використовуватися компост гній калійні солі і суперфосфат
Виноград Кишмиш Сторіччя не вимагає складного догляду за собою, але певні правила все ж повинні виконуватися. Наприклад, слід регулярно рихлити ґрунт для надходження повітря до коріння. Також цей сорт не терпить присутності бур'янів, тому їх треба регулярно видаляти. Щоб урожай був рясним, а ягоди – великими, важливо своєчасно вносити калійні, азотні і фосфорні добрива. Чудово діє на виноград засіб «Кристалоном».Як і інші сорти, виноград століття любить рясний полив, особливо коли він знаходиться в фазі активного цвітіння. Досвідчені виноградарі рекомендують проводити кільцювання пагонів. За рахунок цього прийому збільшується приплив поживних речовин до гроздям, а це забезпечує більш швидке дозрівання і більш збільшення розміру плодів. Після посадки винограду в перші 6 років, поки лози ще недостатньо морозостійкі, їх слід вкривати в зимовий період.Можуть бути різні методи поливу:
Основний ворог для цього сорту винограду – філоксера, тому його прищеплюють на підщепи, стійкі до цього шкідника.Також стебла схильні до дії дворічної листовійки. Щоб попередити це явище, найкраще вчасно проводити хімічну обробку. Після посадки винограду необхідно приділяти особливу увагу стану грунту. Грунт повинна бути завжди пухкої і без бур'яну. На горбках розпушування потрібно проводити обережно, щоб не пошкодити молоді пагони. У міру зростання саджанців висоту горбка поступово зменшують. У серпні саджанці відкривають до місця спайки щеплених пагонів.В кінці червня необхідно виконати процедуру видалення коренів, що ростуть на поверхні. Робиться це для того, щоб кущ розвивав коріння вглиб, так як зростаючі близько до поверхні коріння знижують морозостійкість і витривалість в період посухи. Виконувати обрізку необхідно в похмурий день. Для цього розгрібають землю навколо саджанця і роблять лунку глибиною 25 см. Для видалення коренів використовують секатор. Після обрізки лунку засипають, залишаючи на поверхні тільки зелену масу куща.
Для винограду, що вирощується з живців дуже важливий для вкорінення полив. Після посадки необхідно відразу полити саджанець. Другий полив здійснюють через два тижні. Третій полив необхідно виконати через 35 днів після посадки. Залежно від сухості грунту витрата води на кожен кущ одне – два відра. Для поливу найкраще використовувати нагріту на сонці воду. Полив здійснювати ввечері.Підживлення винограду здійснюють в літній період, поєднуючи їх з поливами. Для підгодівлі можна використовувати перебродивший коров'як. Для зброджування коров'як розводять з водою в пропорції 1: 2 і залишають при температурі 22 градуси на два тижні. Потім готову рідину розводять з водою 1: 4. До даного розчину необхідно додати:
- суперфосфату-100 грам;
- амонію сірчанокислого -75 грам;
- селітри -45 грам.
- обрізка;
- пасинкування;
- розпушування грунту;
- видалення бур'янів;
- добриво;
- полив;
- профілактика захворювань;
- боротьба з шкідниками.
Грунт для вирощування винограду сорту «Сторіччя» слід готувати в залежності від терміну посадки з умовою, щоб грунт встигла добре осісти і накопичити достатню для вкорінення рослин кількість вологи. Виноградні ряди рекомендується розташовувати з півдня на північ. Посадка може проводитися в осінній або весняний період.Грунт на ділянках, відведених під виноградник, обов'язково повинна характеризуватися сприятливим водно-повітряним режимом, оптимальними фізико-хімічними властивостями, а також містити необхідні для росту і розвитку винограду поживні елементи.Посадка винограду «Сторіччя» здійснюється у відповідності з наступними вимогами:
- на малопотужних легких грунтах посадочні ями повинні мати розміри 40 х 40 см з глибиною не менше 60 см;
- на важких грунтах посадочні ями під виноград повинні мати розміри 60 х 80 см з глибиною не менше 70 см;
- до посадкам не повинні близько розташовуватися грунтові води;
- для виноградника слід вибирати ділянку, не схильний до ризику підтоплення талими водами в весняний період;
- не рекомендується висаджувати виноградні кущі на ділянках, розташованих на східних і північних схилах: це може стати причиною вимерзання виноградника в зимовий період;
- на дні всіх посадочних ям необхідно облаштувати дренажний шар, потім слід внести комплексні добрива, а також засипати перегній або зробити насип з родючої землі;
- перед посадкою винограду навесні слід провести якісну обробку кореневої системи стимуляторами росту і обеззараживающими засобами з наступною санітарної обрізанням;
- висаджувати виноград восени можна виключно у вологий грунт, а кращими термінами осінньої посадки є кінець жовтня – середина листопада.
На присадибних ділянках бажано підібрати для вирощування винограду найбільш тепле і добре освітлюється сонцем місце. Дуже хороший результат гарантує вирощування винограду з сонячної сторони будинку або господарської споруди. При цьому необхідно відступити від фундаменту будівлі приблизно 1-1,5 м.
Відгуки виноградарів
У виноградарів Росії і зарубіжних країн користується великим попитом виноград кишмиш «століття». Опис сорту повністю відповідає спостереженням садівників. Сорт заслужив численні хороші відгуки від професійних селекціонерів і любителів завдяки своїм якостям, а саме: невибагливості, маловероятному зараження різними видами хвороб, атакуючими інші сорти, двостатеві цвітінню, великим плодам і їх збереження.Добрі відгуки про нього і у звичайних покупців. Справа в тому, що ягоди винограду «сентеньел сідліс» завжди в гарному стані, загниваючих плодів практично не буває на гронах. Завдяки цьому, грона мають прекрасний товарний вигляд, гармонійно вписуються на будь-який святковий стіл, та й в звичайний день викликають апетит і гарний настрій.Виноград сорту «Сторіччя» заслужив хороші відгуки російських і зарубіжних виноградарів завдяки тому, що не вимагає нормування суцвіть, володіє двостатеві типом цвітіння і високими показниками запилення. Однак слід звернути увагу, що сорт потребує проріджуванні ягід, а частина ще недозрілий виноградного грона бажано видаляти безпосередньо після кільцювання і відцвітання.«Кишмиш Сторіччя» не схильний до горошенія, тому не слід використовувати для обробки «Гіберелін». За спостереженнями садівників, сорт має досить низьку плодоносністю нирок біля основи і тому потребує проведення довгою обрізки, яка дозволить підвищити врожайність.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами