вирощування шампіньйонів
Слід зазначити, що печериці – культура високоврожайна і, безумовно, дуже вигідна. З площі всього в 3 квадратних метра, зайнятої цими грибами, цілком реально за один оборот отримати до 45 кілограмів цього продукту.Процес приготування компосту для вирощування печериць тривалий і досить складний. По-перше, потрібно дуже добре провітрюється, окреме приміщення, так як при ферментації (горінні) компосту виділяється багато аміаку і вуглекислого газу, водяної пари. Температура ж в глибині самого бурту зазвичай підвищується до 65-70 градусів. Процес приготування компосту займає близько 20-22 днів.У теплу пору печериці можна вирощувати в підвалах, льохах, сараях, затемнених парниках, де підтримується температура в межах 15-25 градусів тепла, а вологість повітря -65-85 відсотків. В осінньо-зимовий період для цієї мети годяться тільки утеплені підвали з регульованою температурою.На відміну від гливи, світло шампіньйонів не потрібно, але необхідний свіже повітря, (але не протяг!). Як показала практика, що для невеликої, «аматорської» шампіоньонніци достатньо всього 3 квадратних метра. При цьому вважається площа стелажів, ящиків, коробів, або ж поверхню мішків, на яких власне і вирощуються гриби. Економія місця досягається ще тим, що ящики і стелажі можна розмістити ярусами.Найскладніше, мабуть, у вирощуванні печериць – це приготування правильного субстрату, або компосту. Його основні складові – гній, краще взяти кінський, якщо є така можливість (20-25% за об'ємом), солома (75-80%). Для двох – трьох квадратних метрів корисної площі буде потрібно приблизно 250 – 300 кілограмів субстрату. На приготування компосту йде близько ста кілограмів соломи з добавками гною та інших компонентів. Досить часто гній замінюють (в тих же пропорціях) пташиним послідом. Потім компостом ретельно набивають ящики, стелажі, мішки, з розрахунку – близько 100 кілограмів на квадратний метр. При цьому масу утрамбовують так, щоб вона при натисканні пружинила, а через два-три дні приступають до самої висадки міцелію (грибниці).Міцелій найкраще купувати у перевірених постачальників. При покупці слід пам'ятати, що продукт це швидкопсувний, що вимагає особливих умов при транспортуванні і зберіганні.Шматочки грибниці поміщають в компостний субстрат на глибину чотири-п'ять сантиметрів в шаховому порядку на визначення приблизної відстані в 20-25 сантиметрів або рівномірно розсіюють по поверхні, закриваючи при цьому шаром компосту. На 1 квадратний метр площі вам буде потрібно 350-400 грамів грибниці.Через тиждень, максимум дві, коли грибниця починає швидко рости, зверху насипають рівномірний шар так званої покривної землі товщиною три-чотири сантиметри. До її складу зазвичай входить торф і крейда в співвідношенні 9: 1, або суміш торфу, дернової землі і крейди (5: 4: 1).Плодоношення печериць в закритому приміщенні зазвичай триває від двох до чотирьох місяців і проходить хвилями. За цей час з одного квадратного метра площі посадки можна зібрати від 5 до 15 кілограмів грибів, а при хорошому догляді і більше.Безумовно, я описав зовсім не технологію вирощування печериць (про це я буду розповідати більш докладно). Це всього лише загальні правила, але знати їх треба обов'язково. Особливо для тих, хто ще не вирішив, чи займатися йому цією справою. Сподіваюся вони допоможуть прийняти вам правильне рішення.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами