волнушка біла
Волнушка біла (лат. Lactarius pubescens) – гриб роду молочних судин (лат. Lactarius) Сімейства Сироежковие (лат. Russulaceae). У Сибіру часто називається білявкою. Умовно-їстівний.
Інша назва:
Капелюшок вовнянки білої:
Діаметр капелюшка вовнянки 4-8 см (до 12), втиснута в центрі, з сильно закладеними краями, які розгортаються в міру дозрівання гриба. З віком багато екземплярів набувають воронковидну форму, особливо це стосується грибів, що ростуть на відносно відкритих місцях. Поверхня капелюшка сильно ворсиста, особливо по краях і у молодих екземплярів; в залежності від умов проізраснанія колір змінюється від майже білого до рожевого, з темним ділянкою в центрі; старі гриби стають жовтими. Концентричні зони на капелюшку майже не видно. М'якоть капелюшка біла, ламка, виділяє молочний сік, білий і досить їдкий.Запах солодкуватий, приємний.Пластинки вовнянки білої:
Приросли або нізбегающіе, часті, вузькі, в молодості білі, потім набувають кремового відтінку; у старих грибів – жовті.Споровий порошок:
Ніжка вовнянки білої:
У волнушек, що ростуть на більш-менш відкритих місцях, дуже коротка, 2-4 см, але примірників, які виросли в густій і високій траві, може досягати набагато більшої висоти (до 8 см); товщина ніжки становить 1-2 см. Колір білуватий або рожевий, в тон капелюшку. У молодих екземплярів ніжка зазвичай цільна, з віком стає комірчастої і зовсім порожнистої. Часто буває звужена до основи, особливо у коротконогих примірників.поширення:
Волнушка біла зустрічається з початку серпня по кінець вересня в змішаних і листяних лісах, утворюючи мікоризу головним чином з березою; воліє молоді березняки і пріболоченние місця. У вдалий сезон може з'являтися в заростях молодих берізок у величезних кількостях.Подібні види:
Білу вовнянки можна переплутати тільки з найближчим родичем – Вовнянка (Lactarius torminosus). Остання відрізняється і насиченим рожевим кольором капелюшка з яскраво вираженими концентричними зонами, і місцем зростання (старі берези, більш сухі місця), і фігурою – біла волнушка більш приземкувата і щільна. Втім, поодинокі вицвілі екземпляри вовнянки рожевою відрізнити від білої вовнянки буває дуже важко, та й, мабуть, не особливо це і потрібно.їстівність:
Хороший гриб, придатний для засолювання і маринування; на жаль, біла волнушка є, напевно, самим їдким з «благородних» молочних судин, перевершуючи за цим показником навіть чорний груздь (Lactarius necator), хоча здавалося б. Вимочувати, а потім і відварювати білу вовнянки потрібно більше довго і ретельно, ніж будь-який інший хороший гриб (про валуї і скріпіци мови не йде). Практика показує, що недостатньо проварені вовнянки навіть через півроку зберігання в маринаді не втрачають своєї гіркоти.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами