Масло є невід’ємною складовою багатьох страв і без нього важко уявити нашу кулінарну спадщину. Щоправда, в великих магазинах масло має досить високу ціну, але є гарна новина: ви можете зробити своє власне масло просто і швидко в домашніх умовах.
Зробити масло в домашніх умовах можна з різних продуктів, наприклад, з вершків, молока, сироватки або мастаківа. Однак найпоширеніший спосіб – це використання вершків. Для цього потрібно купити свіжі вершки у магазині або, якщо є можливість, отримати їх у фермера. Важливо, щоб вершки були свіжими і чистими, без додавання консервантів.
Вам знадобиться також посудина для збирання масла, сито і газова плита. Можна використовувати також кавоварку або блендер. Цей процес триватиме близько 10-15 хвилин, тому підготуйтеся до невеликого фізичного зусилля.
Рецепти домашнього масла
Домашнє масло можна зробити з різних продуктів. Нижче наведено кілька простих рецептів:
1. Масло з вершків
Інгредієнти:
- 500 мл вершків (жирність 35%);
- сіль за смаком.
Інструкції:
- Викладіть вершки у високу миску.
- Збийте вершки міксером на найвищій швидкості протягом 5-7 хвилин, поки не утвориться масло і сироватка.
- Процідіть масло і розкладіть його в келихи.
- Стерилізуйте келихи з маслом у водяній бані протягом 15-20 хвилин.
- Додайте сіль за смаком.
- Зберігайте масло у холодильнику.
2. Оливкове масло
Інгредієнти:
- 2 кг оливок;
- сіль за смаком.
Інструкції:
- Ретельно вимийте оливки у холодній воді.
- Покладіть оливки на дошку і зробіть невеликий розріз на кожній оливці.
- Сипте оливки у велику каструлю і додайте сіль.
- Залийте оливки холодною водою до самого верху каструлі.
- Поставте каструлю на великий вогонь і доведіть до кипіння.
- Варіть оливки на помірному вогні протягом 2-3 годин, періодично знімаючи піну.
- Зняти оливки з вогню та охолодити.
- Видалити кісточки з оливок і перемовити м’ясо оливки в блендері або м’ясорубці.
- Процідити отриманий пюре оливки через марлю або фільтр.
- Злити отримане масло у скляну пляшку і зберігати у прохолодному місці.
3. Масло з кунжуту
Інгредієнти:
- 1 чашка насіння кунжуту;
- сіль за смаком.
Інструкції:
- Підсмажте насіння кунжуту на сухій сковороді протягом 5 хвилин під частим помішуванням.
- Насіння кунжуту повинні злегка засмагати і виділяти аромат.
- Перемістіть підсмажене насіння кунжуту в блендер або млинок для кави.
- Розтерті насіння кунжуту протрите через фільтр або декілька разів перемелюйте в блендері.
- Додайте сіль за смаком і перемішайте.
- Переведіть отримане масло у скляну банку і зберігайте в холодильнику.
4. Масло з кокосової стружки
Інгредієнти:
- 2 чашки кокосової стружки;
- сіль за смаком.
Інструкції:
- Розбризкайте кокосову стружку на сухій сковороді.
- Підсмажте стружку на помірному вогні до золотистого кольору.
- Перемістіть підсмажену стружку в блендер або млинок для кави і розтерті.
- Додайте сіль за смаком і перемішайте.
- Переведіть отримане масло у скляну банку і зберігайте в холодильнику.
5. Масло з льону
Інгредієнти:
- 1 чашка насіння льону;
- 2 чашки води.
Інструкції:
- Промийте насіння льону у чистій воді.
- Додайте насіння льону у каструлю з водою і поставте на вогонь.
- Доведіть до кипіння і варіть протягом 20-30 хвилин.
- Процідіть отриманий розчин через марлю або фільтр.
- Доведіть розчин до кипіння і варіть ще 5 хвилин, поки вся вода не випарується.
- Процідіть желе через марлю і зберігайте в холодильнику.
Спробуйте приготувати декілька видів домашнього масла та виберіть той, який найбільше підходить вам за смаком та користю. Бажаємо вам приємного і смачного приготування!
Поради щодо зберігання масла
Масло має бути збережене у відповідних умовах, щоб не втратити свої корисні властивості та смакові якості. Ось кілька порад щодо правильного зберігання масла:
- Температура зберігання: Важливо зберігати масло в прохолодному місці, при температурі від 10 до 15 градусів Цельсія. Висока температура може спричинити окислення і загіршення масла.
- Захист від світла: Масло рекомендується збирати в темних скляних або металевих банках, щоб захистити від прямих сонячних променів. Світло може спричинити окислення масла та погіршення його смакових якостей.
- Захист від повітря: Масло потребує захисту від контакту з повітрям, оскільки повітря містить кисень, який може прискорити окислення масла. Зберігайте масло в герметично закритих посудинах або коробках з відповідними кришками.
- Уникайте запахів: Масло легко поглинає запахи навколишнього середовища. Зберігайте його видалено від інших продуктів, які можуть випускати запахи.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами