Захворювання плодів: стекловидность
Фізіологічне захворювання плодів – скловидність, характеризується наявністю прозорих, що містять багато води ділянок в м'якоті яблук. Міжклітинні простору повністю заповнені клітинним соком.На відміну від гіркої ямчатой типові для цього захворювання склоподібні, добре проглядаються зміни в м'якоті плодів з'являються вже на дереві. У плодів, слабо уражених стекловидностью, невеликі прозорі ділянки з'являються в зоні судинних пучків і в насіннєвий камері. Однак у плодів сорту 'Кокс Оранж', наприклад, такі скловидні ділянки часто знаходяться на глибині декількох міліметрів під шкіркою. Під час зберігання таких слабо уражених плодів зайвий клітинний сік майже повністю розсмоктується і ніяких ознак захворювання плодів не залишається. Добре помітні зовні ознаки захворювання сильно пошкоджених плодів, навпаки, під час зберігання не зникають. Пошкоджені тканини забарвлюються приблизно так само, як і при побурении м'якоті, так що обидві ці фізіологічні хвороби плодів часто важко відрізнити.
Що стає причиною стекловидности
Стекловидности сприяє більшість тих же чинників, які викликають гірку ямчатость. Сприятливими передумовами для ураження стекловидностью можуть бути, наприклад, сильна обрізка дерев, мале навантаження плодами і високі дози азоту, т. Е. Чинники, що викликають надмірний ріст пагонів. Велике відношення листя до плодів посилює ріст плодів і схильність до фізіологічних хвороб. Листя конкурують з плодами за кальцій і поставляють їм надлишок сорбітолу.Основною причиною, що викликає утворення стекловидности плодів, представляється порушення рівноваги між кальцієм, сорбітолом і азотом в поєднанні з далеко просунулися дозріванням плодів. Спекотна погода і сильне освітлення плодів сонцем сприяють виникненню цього порушення.Обгрунтування для виникнення стекловидности плодів при екстремальних коливаннях температури в тому, що в певних ділянках м'якоті плоду крохмаль дуже швидко перетворюється в цукор. Так як при цьому зростає осмотичний тиск, відбувається посилене поглинання води і сильне збільшення обсягу клітин. Наповнені до відмови соком і набряклі клітини щільно притиснуті одна до одної так, що не залишається міжклітинних просторів. Такі частини тканини м'якоті плоду здаються тоді скловидними і прозорими.Це захворювання, так само як і гірка ямчатость, можна частково запобігти:
- Врівноважити ріст пагонів і навантаження врожаєм, а також поліпшити забезпечення плодів кальцієм.
- При невеликому врожаї і теплій погоді ефективно знизити масштаби стекловидности можна тільки обприскуванням дерев розчинами солей кальцію.
- Схильні до стекловидности плодів насадження потрібно постійно тримати під наглядом і перед нормальним терміном збирання врожаю треба зняти, розрізати і обстежити кілька добре освітлюваних сонцем плодів.
- У насадженнях, де плоди сильно вражені стекловидностью, треба збирати врожай трохи раніше, плоди витримати до дозрівання при температурі 15-20 ° С і відразу використовувати за призначенням.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами