Зелена революція змінила режим дихання біосфери
Інтенсивні методи ведення сільського господарства, що застосовуються в ході «зеленої революції», надають досить сильний вплив на атмосферу Землі. В результаті цього за останні п'ять десятиліть амплітуда сезонних коливань атмосферного вуглекислого газу зросла на 15%.Такий висновок зробили дослідники з Мерілендського університету. За їхніми оцінками амплітуда сезонних коливань атмосферного СО2 з кожним роком збільшується на 0.3%. Дані, отримані за допомогою вдосконаленої моделі атмосфери, названої VEGAS, вчені опублікували в спеціалізованому виданні Nature 20 листопада 2014 року.«Те, що ми спостерігаємо, є наслідком впливу зеленої революції на земній обмін речовин», – заявляє океанолог і професор науки про атмосферу Нинг Зенг. Він є провідним розробником VEGAS – першої моделі, яка враховує зміни, що відбулися в агротехнології в XX-XXI століттях. «Те, як ми розпоряджаємося нашими угодами, може в буквальному сенсі змінити режим дихання біосфери».Ще в 1950-х роках вчені знали, що в Північній півкулі річний мінімум атмосферного СО2 досягається в кінці літа-початку осені. Тут суша займає велику площу в порівнянні з Південним півкулею, що також обумовлює більшу кількість рослин. Рівень атмосферного СО2 падає протягом весни і літа, коли рослини в цій півкулі знаходяться в стадії активного росту і поглинають вуглекислий газ, виділяючи натомість кисень. Восени ж, коли рослини розкладаються, виділяючи накопичений вуглець, рівень вуглекислоти в атмосфері різко збільшується.Починаючи з 1958 року, дослідники проводили безперервні спостереження в Гавайської обсерваторії Мауна-Лоа і інших точках, включаючи Барроу і Аляску, в ході яких вони відстежували сезонні піки і спади, свідетельствующіеоб збільшенні загального атмосферного рівня діоксиду вуглецю, який є головним парниковим газом. Свого найбільш екстремального значення концентрація вуглекислоти продемонструвала в 1961-2010 роках. Зараз в північній півкулі рівень діоксиду вуглецю взимку на 6 мільйонних часток вище, ніж влітку.У той час як фактори, що обумовлюють загальне збільшення концентрації вуглекислоти, добре вивчені, причини різких сезонних стрибків не цілком ясні. Так як рослини вдихають діоксид вуглецю, то збільшення його рівня може стимулювати їх зростання. Вчені-кліматологи також вважають, що потепління в північних широтах є важливим фактором, що полегшує зростання культур в холодних областях. «Однак все це не дає повного розуміння загальної тенденції до збільшення сезонних стрибків», – говорить учений.Зенг зазначає, що в період між 1961 і 2010 роками кількість угідь, відведений під основні сільськогосподарські культури, зросла на 20%, проте урожай зріс утричі. Проте, на його думку, методи зеленої революції – поліпшення систем зрошення, широке застосування неорганічних добрив, використання нових сортів кукурудзи, пшениці, рису та інших культур – привели не тільки до підвищення врожайності, а й до збільшення зеленої маси рослин, яка, розкладаючись, виділяє в атмосферу більше вуглекислоти.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами