Їстівні гриби, ягоди, трави
Жимолость їстівна (Lonicera edulis)
жимолость їстівна в дикому вигляді зустрічається в Східному Сибіру і на Далекому Сході. Віддає перевагу вапнякові грунту хвойних вологих лісів, галявини, околиці торф'яних боліт, вологі луки. Також з їстівних видів На камчатці і Далекому Сході росте жимолость камчатська, в гірських лісах Східного Сибіру жимолость Турчанінова, в гірських хвойних лісах і на скелях в Західному і Східному Сибіру росте жимолость алтайська, в лісах європейської частини країни зустрічається жимолость Палласа. Всі ці види, незважаючи на невеликі відмінності з жимолостю їстівної, також вживаються в їжу. Добре культивується в міських умовах, легко переносить пересадки і різні стрижки.Рослина представляє невеличке чагарничок до одного метра заввишки. Кора жовто-бура. Листя довгасті, розміром 1,8-5,0 * 0,5-2,0 см. Цвіте у другій половині травня жовтуватими квітками, що сидять попарно в нижніх пазухах, пониклі. Плоди дозрівають в кінці червня-початку липня. Дозрівання відбувається нерівномірно. Стиглі плоди швидко обсипаються. Плід представляє з себе ягоду подовжено-овальної форми, темно-блакитного забарвлення з сизим нальотом. За кольором і смаком дуже схожа з лохиною. Має кисло-солодкий смак без гіркоти. З одного куща можна зібрати до двох кг. ягід. Урожай більш рясний у рослин, що ростуть на краще освітлених ділянках.
Лікувальні властивості
У медичних цілях використовуються ягоди, квіти, листя, кора, гілки. Відваром листя полощуть горло при ангінах, а також застосовують як примочки при хворобах очей. Подрібненими листям присипають ранки для прискорення загоєння. Відвар з гілок жимолості використовують як сильний сечогінний. Ягідний сік вживається при лікуванні виразок і лішаёв. Настій з ягід корисний при гіпертонії, захворюваннях нирок і желудка.В свіжому вигляді ягоди мають загальнозміцнюючу, поліпшує діяльність печінки і протицинговий засіб. Постійне вживання в їжу є хорошим засобом профілактики атеросклерозу, гіпертонії, шлунково-кишкових захворювань.кулінарне застосування
Плоди їдять в свіжому вигляді. Варять компоти, сиропи, варення. Роблять сік, вино, джем, використовують як начинку для пирогів.Посадка і догляд
Жимолость декоративна і використовується для озеленення. Розлучається насінням і живцями. Насіння висівають восени або навесні. По весні насіння обов'язково 1-2 місяці стратифицируют. Схожість насіння на рівні 80-85% зберігається протягом трьох років. На другий рік життя сіянці вибраковують. Придатні до висадки пересаджують на постійне місце. При розведенні живцюванням на здерев'янілих живців сильні річні пагони з опалим листям. Їх зберігають до весни прикопаними в піску. Зелені живці готують під час цвітіння з гнучких пагонів. На кожному черешку повинно бути по два вузли і 1 междоузлие. З одного маточного куща отримують до 400 зелених живців. Укорінення живців виробляють в парниках при температурі не нижче 20 градусів.заготівля
Ягоди найбільш практично збирати, якщо заздалегідь підстелити на землю тканину і потім обтрушувати рослина. Можна збирати і по одній ягідці при невеликих обсягах збору. Зрілі ягоди обриваються без плодоніжок. Цей метод дозволяє не дати потекти плодам, так як шкірка в місцях відриву зберігається. Свіжозібране плоди можна зберігати без втрати якості до трьох діб.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами