Гіднеллум Пека
Гіднеллум Пека (лат. Hydnellum peckii).
Назва цього гриба можна перевести як «кровоточить зуб». Це досить поширений неїстівний гриб, який росте в хвойних лісах Європи і Північної Америки. Він, як і печериці, відноситься до агарикових грибам, але, на відміну від них, неїстівний. Існують розробки, які спрямовані на отримання сироватки на основі отрути з даного гриба.
За зовнішнім виглядом гіднеллум пеку нагадує використану жувальну гумку, що спливає кров'ю, але при цьому з запахом полуниці. При погляді на цей гриб виникає асоціація, що він заляпаний кров'ю пораненої тварини. Однак насправді при найближчому розгляді помітно, що ця рідина утворюється усередині самого гриба і витікає через пори.
Цей гриб дуже отруйний і при вживанні його в їжу викликає 100% летальний результат. Відкритий він був в 1812 році. Зовні виглядає дуже привабливо і апетитно, і чимось схожий на білий гриб, який полили соком смородини або кленовим сиропом.
Плодові тіла мають білу оксамитову поверхню, яка з часом може стати бежевій або коричневою. На ній є невеликі впадинки, а молоді екземпляри виділяють з поверхні криваво-червоні крапельки отруйної рідини. Гриб має неприємну на смак коркову м'якоть. Спороносний порошок коричневого кольору.
Гіднеллум пеку володіє хорошими бактерицидними властивостями і містить в своєму складі хімічні сполуки, здатні розріджувати кров. Можливо, найближчим часом цей гриб стане замінником пеніциліну, який також був отриманий з грибів Penicillium notatum.
Цей гриб має унікальну особливість, яка полягає в тому, що для харчування він може використовувати грунтові соки і комах, які потрапляють на нього з необережності. Приманкою для них як раз і є багряно-червоний нектар, який виділяється на верхній частині молодих грибів.
По краях капелюшки з віком з'являються гострі освіти, завдяки яким в назві гриба і з'явилося слово «зуб». Капелюшок у «кривавого зуба» 5-10 см в діаметрі, ніжка довжиною близько 3 см. За рахунок своїх кров'яних прожилок, гриб досить добре помітний серед інших рослин в лісі. Виростає він в Північній Америці, Австралії та Європі.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами