Хрящ перцевий
Хрящ перцевий (лат. Lactarius piperatus) – гриб роду молочних судин (лат. Lactarius) сімейства Сироежковие (лат. Russulaceae). Умовно-їстівний.
опис
Капелюшок ∅ 6-18 см, спочатку злегка опукла, потім все більш воронковидная, у молодих екземплярів з підігнутими краями, які потім розправляються і стають хвилястими. Шкірочка кремово-білого кольору, матова, часто буває покрита червоними плямами і тріщинами в центральній частині капелюшки, гладка або злегка бархатиста.М'якоть біла, щільна, ламка, дуже гостра на смак. При надрізі виділяє рясний густий липкий молочний сік з перцевим смаком, який на повітрі стає оливково-зеленим. Розчин FeSO4 забарвлює м'якоть в кремово-рожевий колір, під дією лугів (KOH) колір не змінює.Ніжка 4-8 см у висоту, ∅ 1,2-3 см, біла, суцільна, дуже щільна і зі звуженням біля основи, поверхня її гладка, злегка зморщена.Пластинки вузькі, часті, спадні по ніжці, іноді роздвоєні, є безліч коротких пластиночек.Споровий порошок білий, суперечки 8,5 × 6,5 мкм, орнаментовані, майже округлої форми, амілоїдні.мінливість
Колір капелюшка буває абсолютно білим або з кремовим відтінком. Пластинки спочатку білі, потім кремові, при пошкодженні покриваються жовтувато-коричневими плямами. Ніжка біла, але з часом набуває зеленуватий або червонуватий відтінок. На повітрі біла м'якоть стає зеленувато-жовтої.Іноді груздь пергаментний (Lactarius pergamenus) виділяють як підвид перцевого груздя, проте він відрізняється більш довгою ніжкою і незмінні на повітрі молочним соком.Екологія та поширення
Хрящ перцевий – мікорізообразователей з багатьма деревами. Найпоширеніший гриб. Виростає рядами або колами в сирих і затінених листяних і змішаних лісах, набагато рідше в хвойних. Віддає перевагу добре дренованих глинисті грунти. Зустрічається в середній смузі, на північ рідше.подібні види
Скрипиця (Lactarius vellereus) і груздь осиковий (Lactarius controversus) – умовно-їстівні гриби з пластинками охристого кольору.груздь сизуватий (Lactarius glaucescens) з білим молочним соком, при висиханні таким стає сірувато-зеленуватим. Молочний сік L. glaucescens від краплі КОН набуває жовтий колір.харчові якості
Часто вважається неїстівним через дуже гострого смаку, хоча його можна вживати як умовно-їстівний після ретельної обробки для видалення гіркоти, йде тільки в засолення. Гриби можна їсти через 1 місяць після засолу. Також іноді його сушать, розтирають в порошок і використовують в якості пекучої приправи замість перцю.Лікувальні властивості
Хрящ перцевий гнітюче діє на туберкульозну паличку. У народній медицині цей гриб в злегка підсмаженому вигляді вживали для лікування нирково-кам'яної хвороби.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами