Як пахнуть їстівні рядовками?
Рядовками налічують близько 2500 видів, утворюючи велике сімейство, що включає їстівні, умовно-їстівні, неїстівні і отруйні гриби. Ростуть ці плодові тіла в змішаних або хвойних лісах, вважаючи за краще піщані ґрунти або суглинок. Пік збору грибів доводиться на кінець серпня і триває до середини жовтня. Зазвичай запах у рядовок їстівних приємний і ніжний, що нагадує парфюм. З них можна приготувати будь-яку страву, а також зробити заготовку на зиму: замаринувати, посмажити або посолити.
Запах фіолетових і білих рядовок при варінні
Як пахне рядовка, буде залежати від виду: їстівна вона чи ні. Відзначимо, що більша частина цих плодових тіл все ж мають специфічний борошнистий запах і гіркуватий смак. Деякі гриби рядовками навіть пахнуть дустом або господарським милом.Наприклад, рядовка фіолетова, зважаючи умовно-їстівних грибом, пахне парфумами. Після тривалого вимочування від 2 до 3 діб, її потрібно відварити 30 хв в підсоленій воді з додаванням лимонної кислоти. Тільки після цього запах рядовками фіолетовою зникає, її можна маринувати, солити або смажити.Росте ця рядовка в будь-якому лісі, однак уникає місць з підвищеною вологістю. Фіолетова рядовка схожа на павутинник фіолетовий – отруйний гриб. Його категорично не можна вживати в їжу, так як гриб дуже токсичний. Відмітна ознака павутинник – капелюшок, покрита павутиною.
Ще один вид рядовок, що має запах дусту – рядовка біла. Будучи отруйним грибом, він має не тільки неприємний запах, але і гіркий смак. Досвідчені грибники завжди обходять цю рядовки стороною, хоча вона і маскується під печериця або молодий білий гриб. Якщо його зрізати, різкий запах дусту відразу дає зрозуміти, що це за гриб. Зростає біла рядовка невеликими групами або поодинці. Її можна зустріти не тільки в густих лісових масивах з переважанням березняка, але і в паркових зонах, гаях або на луках. Деякі грибники стверджують, що біла рядовка при надломі пахне газом або господарським милом. Молоді екземпляри даного отруйного гриба мають слабший запах, ніж зрілі представники. Навіть після тривалого вимочування і при варінні запах білої рядовками не зникає. Але в цьому процесі немає необхідності, адже гриб отруйний.
Смакові якості рядовок
За смаковими якостями рядовками їстівні та умовно-їстівні практично не відрізняються від інших грибів, які можна вживати в їжу. Однак багато грибники, особливо початківці, бояться їх збирати, адже все рядовками мають цікавий яскравий або блідий окрас, який властивий деяким хибним двійникам і навіть поганки. Саме тому дуже важливо вміти розрізняти їстівні види рядовок.Не варто забувати головне правило грибника: «Не впевнений – не бери!». Збирайте тільки ті види грибів, в яких ви впевнені. А якщо є хоч найменші сумніви, краще відмовитися від думки покласти гриби в козуб. Крім того, запах рядовок говорить багато про що: якщо він неприємний, має борошнистий або дустовий аромат – гриб отруйний.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами