Як називається зелена капуста суцвіттями
білокачанна
Розглядаючи види капусти, почнемо з самого популярного – білокачанної. Вона світло- і вологолюбна, не переносить кислий грунт і надлишок органіки. Витримує заморозки до мінус двох градусів за Цельсієм.Пізні сорти (Кам'яна голова, Московська пізня-15, Амагер, Колобок, Харківська) зберігаються до весни і хороші для квашення. Ранні та середні сорти (Червнева, Трансфер, Слава, Золотий гектар) використовують в свіжому вигляді і для приготування різних страв.Зацікавлені аграрії намагаються дізнатися все про капусту, про особливості найбільш поширених сортів, щоб легше було орієнтуватися серед представлених на ринку сортів цієї дивовижної і корисною культури. Так, білокачанна відрізняється високим ступенем витривалості до холоду, вона витримує зниження температури до -3-4 градусів.З пізніх сортів затребуваними є Кам'яна голова, Амагер, Харківська, які можуть зберігатися до весни, підходять для квашення. З ранніх і середніх сортів відзначають червневого, Славу, Трансфер, Золотий гектар, вони застосовуються в свіжому вигляді і в кулінарії.Класифікація капусти
Завдяки постійним розробкам провідних селекціонерів на ринку щороку з'являються нові сорти цього овоча. Всі різновиди капусти мають свої відмітними властивостями, характерними зовнішніми рисами. Щоб вибрати потрібний варіант, слід знати, які види цієї культури бувають.Незалежно від сорту капуста відноситься до категорії дворічних рослин, де в перший рік відбувається формування вегетативних органів (качанів, качанів з листям), а на другий – з'являються квітконосні пагони, квітки, стручки, насіннєвий матеріал. Як виняток – кольорова капуста. Згідно тривалості вегетаційного періоду виділяють наступні категорії капусти:
- Ранньостиглу (ранню, скоростиглу), орієнтовний час появи плодів припадає на 70-115-й день.
- Середньостиглу (середньоранніх), урожай очікується через 115-150 днів.
- Пізньостиглу, плоди дозрівають через 150 днів і більше.
червонокачанна
Листя капусти пофарбовані в темно-фіолетовий колір. На зрізах чітко виділяються білі прожилки. Червонокачанна капуста добре переносить спеку, любить сонце і вологу. При вирощуванні в тіні листя втрачають характерне забарвлення, качани погано формуються. Витримує зниження температури до 7 градусів морозу за Цельсієм.Найпопулярніші сорти: Фаберже, Марс МС, Рубін. Вживають краснокочанную капусту переважно в свіжому вигляді, хоча придатна вона для термообробки і квашення. Більшість сортів добре зберігається в зимовий період. Цей різновид дуже схожа з білокачанної капустою. Маса плоду варіюється від 1 до 3 кг. Характерним її ознакою є яскраво виражений червоно-фіолетовий колір. Культура в 2 рази більше містить вітаміну С, в 4 рази – каротину. Також вона відрізняється великою кількістю білка, мінеральних елементів, цукрів, йоду.На присадибних ділянках найчастіше вирощують сорти з середнім або пізнім терміном дозрівання. На відміну від білокачанної червона зберігається набагато краще. Популярністю користуються:
- Бенефіс F1, Прімеро F1, Ворокс F1 – ранньостиглий;
- Калібос, Ребекка F1, Марс МС – середня;
- Родима F1, Юнона, Ауторо F1- пізня.
брюссельська
Цей підвид кочанной капусти утворює довге стебло, але якому формується безліч дрібних яскраво-зелених кочанчиков. Брюссельська більш стійка до посухи, ніж інші види капусти, фото яких ви знайдете в цій статті.Морозостійкість висока – до мінус 7 градусів за Цельсієм. Не виносить загущених посадок. Відноситься до пізньостиглі – від сходів до збору врожаю проходить 150-180 днів.На території РФ поширені такі сорти, як Геркулес, Горнет, Сапфір.Капуста привертає увагу мініатюрними качанчики, які ростуть гронами, в діаметрі вони не перевищують 5 см. Сорт відрізняється дружним дозріванням. Основним недоліком вважається тривалий період дозрівання. Культура має підвищену стійкість до низьких температур, невимоглива до грунту, догляду.
Цвітна капуста і її підвиди
Однорічний вид капусти. На верхівці стебла формуються множинні пагони з білими або жовтуватими бутонами, зібраними в щільні суцвіття – їх використовують в їжу. Цвітна капуста витримує до мінус 7 градусів морозу, але не в'яже головки при температурі нижче 10 градусів тепла за Цельсієм. Погано переносить посуху і спеку.Головки цвітної капустиПродуктивні сорти: Латеман, Кокетка, Снігова куля, Сноуболл. Для довгого зберігання кольорова капуста не годиться. Використовують її в заморожуванні, смажать у клярі, маринують.Як видно на фото, сорти капусти брокколі за формою нагадують цвітну. Суцвіття переважно зеленого кольору, але зустрічаються сорти з фіолетовими і білими головками. Брокколі любить помірний полив і родючий грунт. Холодостійка.Поширені сорти: Лінда, Тонус, Цезар. Брокколі володіє пікантним смаком. Зберігається не довго, тому часто її зберігають в замороженому вигляді.Цей вид цікавий ніжним смаком і декоративністю – бутони по спіралі утворюють гострі суцвіття. Використовують Романеско в маринованому вигляді або після заморозки в салатах і для прикраси.Свою назву капуста отримала через колір головок. Це дієтичний продукт, в ньому міститься достатня кількість Омега-3 жирних кислот, фосфору, калію, заліза, кальцію, рослинного білка і інших корисних мікроелементів. Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти, вітамінів групи В її часто рекомендують вагітним, щоб знизити ймовірність появи вроджених дефектів у плода.
Чорна капуста
Цей незвичайний сорт має чорну або темно-фіолетове забарвлення. Батьківщиною капусти є Сицилія, тому друга її назва – Сицилійська. Рослина відноситься до теплолюбних культур, краще росте в південних областях. Чорна капуста виділяється серед інших посадок, її листя відрізняються довгастої формою, покриті восковим нальотом.Залежно від сорту колір качана змінюється. Головки чорного забарвлення мають велику поживність, ніж кольорові (темно-фіолетові), в них особливо багато вітаміну А. У процесі варіння колір листя змінюється на смарагдовий. Часто капуста застосовується в якості декоративного прикраси для кулінарних творінь.
капуста кольрабі
Види капусти і їх характеристика відрізняються за багатьма параметрами. Кольрабі утворює стеблеплод з щільною соковитою серцевиною. Шкірка його світло-зеленого, жовтого або фіолетового кольору. Кольрабі – вид капусти, який утворює стеблеплодКольрабі – скоростиглий вид. За сезон вона може віддавати два врожаї, при цьому холодостойкость її нижче, ніж у інших видів. Кращі сорти: Деликатесная, Гігант, Кухарка, Віденська блакитна, Віолетта.Головка, схожа на ріпу з листям, відрізняється високим вмістом вітамінів, клітковини, мінеральних елементів, фруктози, сахарози, що дуже важливо для осіб, які страждають на діабет. У рослини є корінь, ріповидний або кулястий стебло, листя, розташовані на самій верхівці. Зустрічаються качани різних кольорів: зелені, білі, фіолетові, жовті. Капуста має компактні розміри за рахунок утвореного стеблеплода і витягнутих листя.Вона належить до скоростиглим культурам, технічна зрілість досягається через 55-60 днів після посадки в грунт. Овоч вирощують 2 рази за сезон. Насіння відмінно ростуть у відкритому грунті, рослина любить добре освітлені грядки. Під час збору врожаю головне – не пропустити терміни збирання, інакше м'якоть стає грубою і несмачною.Використовують овоч переважно для салатів.савойська капуста
Різновид має кучеряве листя темно-зеленого забарвлення з виступами і чіткими прожилками. Цей красивий овоч містить безліч корисних мікроелементів, включаючи вітаміни, мінерали, білки, цукру. Її часто висаджують на городах завдяки невибагливості у догляді і високого ступеня опірності до захворювань, шкідників.Утворює пухкі качани насичено-зеленого кольору з кучерявим, пузирчастими листям. При вирощуванні савойська капуста стійка до посухи і низьких температур. Шкідниками практично не уражається.Кочан савойської капусти на грядціПопулярні сорти для середньої смуги Росії: Московська кружевница, Петрівна, Золота рання, Надя. У свіжому вигляді савойська капуста зберігається недовго. Її можна сушити і використовувати як доповнення до салатів та інших страв.
Капуста пекінська або салатна
Салатна капуста може формувати листкову розетку або витягнуті нещільні качани, в залежності від сорту. Рослини скоростиглі і можуть віддавати два врожаї. При довгому світловому дні стрілкою, тому висаджують її рано (в квітні), а при літній посадці – в тіні.Пекінська капуста, сорт Келих
Поширені сорти: Ча-ча, Бокал, Граната, Кудесница. Лежкість капусти хороша. Листові сорти можна після заморозків доращивать в домашніх умовах.
китайська
Схожа з пекінської. Також може формуватися у формі качана або щільною листової розетки. Рослина не примхливо, добре росте на бідних ґрунтах. Люблять поласувати китайської капустою хрестоцвіті блішки, тому потрібно своєчасно проводити з ними боротьбу.Китайська капуста Пак чойСортів китайської капусти безліч. Найбільш відомі: Холодок, Ластівка, Голуба, Коралу, Юла. Використовують для приготування салатів.Цей вид капусти також називають Бок-чой, за складом він схожий з белокочанкой, відмінність тільки за зовнішніми ознаками. Овоч не формує зав'язі качана, листя мають насичений зелений окрас. Цінується за зміст лізину – амінокислоти, яка здатна очищати організм від токсичних речовин.
Урожай збирають вже в червні, що дозволяє заповнити в організмі вітамінний дефіцит. Завдяки ніжною структурі листа овоч включають в дитячий раціон. Щоб виростити корисний урожай, досить дотримуватися базових правил агротехніки. Єдиним мінусом капусти вважається велика качан, що займає 50% овоча. Її також використовують для приготування страв.
Пекінська
Російські овочівники тільки починають культивувати цей сорт. Йому важливо створити комфортні умови для зростання. Рослина може витримувати тільки короткочасні пониження температури (до -7 градусів). Сорт здатний давати врожай 2-3 рази за сезон, тривалість вегетаційного періоду становить всього 50-70 днів.З мінусів відзначають вимогливість до грунту, він повинен бути добре збагачений поживними елементами. Агротехніка даного виду повністю не вивчена, що ускладнює догляд за посадками. До того ж овоч схильний до захворювань і навалі шкідників. Сіяти насіннєвий матеріал можна безпосередньо у відкритий грунт. Оптимальний час для посіву квітень – травень.
Бок-чой
Належить до сорту Китайської листової капусти, є однією з найдавніших культур Китаю. Листя мають яскраво-зелене забарвлення, а черешки – білий. Капуста відома своєю соковитістю і пікантний смак. Кочан не утворює, листя збираються в розетку, діаметр якої близько 30 см. Середня довжина овоча становить 15 см. По смакових відчуттів черешки схожі зі шпинатом.
листова капуста
Інші назви – Кучерява, Кале, Брунколь, Кейл, Грюнколь. Особливістю сорту є гофрованість листя, мають зелений або фіолетовий забарвлення. Качани у такий капусти не утворюються. Найчастіше, вона вирощується в декоративних цілях або як кормова.У їжу вживаються тільки мереживні листя рослини, качан занадто грубий.Кучеряву капусту люблять у багатьох країнах. У Нідерландах вона входить до складу традиційної страви стамппот, яке в Росії називається «Лейденська суміш». У Туреччині з неї готують ароматний суп, в Японії Кале є основним компонентом овочевого напою аодзіру. Мереживні листя містять достатню кількість кальцію, в ній більше вітаміну С, ніж в білокачанної.Капуста, види якої ми розглядаємо, може вирощуватися і в декоративних цілях, якщо мова йде про листової різновиди. Рослини формують густу розетку кучерявого листя різних кольорів. Деякі сорти – біколорние. Витримує до мінус 15 градусів за Цельсієм. Може рости в затіненні.Листова капуста ТінтореттоПеревірені сорти: Тінторетто, Кале, Редбор, Рефлекс.
Що це таке – ботанічний опис та характеристика
Цвітна капуста – рослина однорічна, озима або ярова, відноситься до сімейства хрестоцвіті, порядку капустоцвіті. Має мочковатую кореневу систему і помітний, до 70 см, стебло, листя розташовані горизонтально.У примітивних форм овоча використовується частина представлена м'ясистим квітконосними пагонами, розташованими окремо, у інших форм це «головка» – тісно скорочення верхівкові пагони. Головка може мати різноманітну забарвлення. Після дозрівання деякі пагони по її краю зростають, утворюють бутони, а потім – квіти і плоди з насінням. Цей різновид капусти має досить низьку репродуктивну здатність.
Японська капуста
Мізунь – один з найпоширеніших видів в Японії, є рослини з горизонтально розташованими листям або піднятими вгору. Їх особливість полягає в сильному розтині, гофрованої поверхні і рваних краях. Але зустрічаються сорти з гладкими листям. Незважаючи на те що рослина мало схоже з капустою, воно все ж нею є.Японська капуста є найближчим родичем китайської, але смак у неї ніжний, гострота відсутня. Хімічний склад наближений до тієї ж белокочанке, в ній містяться органічні кислоти, мікроелементи, вітаміни. Овоч особливо рекомендований до вживання особам, у яких спостерігається весняний авітаміноз, діагностовано виразка шлунка, порушення в роботі серцево-судинної системи, онкологічні захворювання. Капуста активно використовується в якості основного інгредієнта в салатах, її листям прикрашають страви, бутерброди, додають в рагу.Історія
«Батьківщиною» цього підвиду прийнято вважати Сирію (довгий час кольорова капуста називалася сирійської). У той час овоч дозрівав пізно, мав гіркуватий присмак і невелику зеленувато-кремову головку. Спочатку цю овочеву культуру вирощували лише в арабських країнах, і тільки в дванадцятому столітті вона потрапила в Іспанію і на острів Кіпр.Останній довго був одним з основних постачальників насіння в країни Європи – Голландію, Францію, Італію, Англію, де самостійно овоч стали вирощувати в чотирнадцятому столітті.Довідка! У вісімнадцятому столітті капусту завезли і в Росію, однак дозволити собі виписувати дорогі насіння могли лише деякі вельможі. Спочатку ця рослина не приживалася в місцевих широтах, але ситуацію вдалося виправити агроному Болотову, який вивів сорти, пристосовані до умов Півночі.Зараз овоч вирощують майже в усіх регіонах, хоч і в невеликих кількостях. В даний час кольорова капуста вирощується в Північній і Південній Америці, в європейських країнах і в деяких країнах Азії.
морська
Зелене листя ламінарії володіють складним біохімічним складом, в них міститься дуже багато необхідного для нормальної роботи щитовидної залози речовини – йоду. Рослина багата на вітаміни групи В і С, фолієву кислоту, амінокислоти, пантотенову кислоту і інші корисні мікроелементи.Водорості, які ростуть на морському дні, не втрачають своїх цілющих властивостей навіть при сушінні, маринуванні. Продукт не рекомендовано вживати особам, що мають підвищену чутливість до йоду.Зовнішній вигляд
Стебло має циліндричну форму, його висота може досягати 10-70 см. Горизонтально зростаючі листя спрямовані прямо або косо вгору. Можуть мати спиралевидную форму, а забарвлення може бути синьо-зеленої або блідо-зеленої.Головка складається з великої кількості квітконосних і стеблових пагонів, щільно прилягають одна до одної. Форма – округла або плоско, колір – від різних відтінків жовтого, фіолетового та зеленого до білого. Поверхня має горбисту, нерівномірну структуру – густі квіткові кисті можуть бути як дуже короткі (2-3 см), так і дуже довгі (до 20 см).В період збору врожаю зачатки бутонів на качані ще погано видно. Верхні листки дрібні, з рівним або зубчастим краєм.
фотографії рослини
будова
- Коренева система. Мочковатая, близько розташована до грунтової поверхні.
- Стебло циліндричний, дещо розширено догори.
- Листя велике (15-90 см в довжину), іноді спиралеподібні; можуть бути цільними сидячими і лировидно-перисто-роздільними. Черешки – 5-45 см в довжину. Пофарбовані в зелений (рідше сизий) колір і його відтінки, зрідка з восковим нальотом. Здорові рослини мають від 12 до 20 зовнішніх листя і безліч недорозвинених.
- Головка – продуктивний орган вагою до 2 кг, що складається з густо розташованих, уповільнили свій розвиток стеблових і квітконосних пагонів, з яких розвиваються квіткові кисті. Процес утворення органу триває 7-10 днів. Квітки дрібні і середні за розміром. Квітконіжки тонкі. Пелюстки пофарбовані в жовтуватий або білий колір, мають зморшкувату поверхню.
- Плід представлений многосемянной стручком 6-9 см в довжину, з горбкуватою структурою і коротким носиком.
Користь і шкода
- Овоч багатий вітамінами, стимулює імунітет і прискорює одужання.
- Регулярне вживання зміцнює судини і покращує роботу кровоносної і серцево-судинної систем, попереджає інсульт.
- Відмінний вибір для першого прикорму немовлят.
- Робить позитивний вплив на роботу кишечника і стан його мікрофлори.
- Знижує ризик онкологічних захворювань.
- Вбиває мікроби і запобігає появі виразок і пухлин.
- Регулює рівень холестерину.
- Має протизапальну дію.
- Покращує стан шкіри, омолоджує організм.
- Надає стабілізуючу дію на нервову систему.
Важливо! Надмірне вживання цього продукту може призвести до загострення захворювань шлунково-кишкового тракту, викликати почуття печії.Про користь і шкоду цвітної капусти, а також про склад та калорійність овоча написано тут.
Протипоказання
Не рекомендується людям при наявності таких станів:- Загострення виразки і гастриту.
- Захворювання щитовидної залози або нирок.
- Гіпертонія, серцева недостатність.
- Подагра.
- Схильність до алергічних захворювань.
- Нещодавно перенесена операція в зоні грудної клітки або в черевній порожнині.
- Високий вміст сечової кислоти в крові.
- Для дітей . Продукт швидко засвоюється організмом дитини, не викликаючи кишкового роздратування, цілком підійде для перших прикорму в дитячому віці (про те, як приготувати кольорову капусту для першого прикорму, читайте в цій статті). Наявність в складі клітковини покращує травний процес, попереджає поява газоутворення і запорів; марганець забезпечує здорову роботу нервової системи, розвиток кісткової і м'язової тканин.
- Для вагітних і годуючих жінок. Багатий біохімічний склад овоча обумовлює необхідність включення його в раціон майбутньої матері і при грудному вигодовуванні.
Порівняння з іншими різновидами
кольорова | кочення | брюссельська | кольрабі | |
їстівна частина | Видозмінені суцвіття (головка) | Листова розетка (качан) | Бічні видозмінені нирки в пазухах листків (маленькі качанчики) | стеблеплід |
Колір їстівної частини | Білий, фіолетовий, зелений з відтінками | Зелений, біло-зелений, фіолетовий | Зелений з відтінками | Біло-зелений, блідо-зелений |
Основні компоненти хімічного складу |
|
|
|
|
Written by admin
Недавні записи
- Як приготувати вафлі в електровафельниці: смачний рецепт
- Призначення і використання йодобаку: користь для здоров’я
- Гриб валуй: опис, особливості, використання
- Живі мідії: переваги, умови утримання і вирощування в Україні
- Ковані арки під рози: натуральний шарм та елегантність на вашому подвір’ї
- Лікувальні властивості квітів мальви: користь для організму
- Міжнародний день чоловічого щастя: вибір найкращих вазонів для вас
- Як правильно посіяти моркву: поради та кроки вирощування на дачі
- Мед часник лимон від тиску як приймати: поради та рекомендації
- Гараж з профнастилу: відмінний варіант для зберігання автомобіля
- Залізний купорос для троянд весною: використання і правила застосування
- Дикоросла червоного кольору ягода: опис, вирощування та корисні властивості